luni, 26 septembrie 2022

PRIM AJUTOR SI SIGURANȚA ȘCOLARĂ LA GLODEANU SĂRAT!

 

Informațiile privind acordarea primului ajutor ar trebui să fie accesibile tuturor, acestea sporind capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire ale unei victime.

În acest context, în data de 23 septembrie 2022, Biroul Siguranță Școlară din cadrul I.P.J. Buzău, reprezentat de către d-na inspector principal Diana MIHAI, împreună  reprezentați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgența „Neron Lupașcu” Buzău, coordonați de către d-nul inspector  George VASILIU și reprezentanți ai Jandarmeriei Montane, coordonați de către d-nul Plt. Adj. Șef Dan BACIU,, au desfășurat activități specifice, atât practice cât și de informare, privind modul de acțiune în diferite situații și însușirea de către elevi a unui minim de cunoștințe necesare acordării primului ajutor la școală, în familie sau în alte împrejurări.  Au fost implicați 100 de elevi și 7 cadre didactice de la Școala Gimnazială Glodeanu Sărat.

Elevii din clasele IV-VIII au primit explicații teoretice și au participat la exerciții practice, au învățat despre suportul vital de bază, resuscitarea cardio-pulmonară, intervenția în caz de sufocare, compresiunile toracice, ventilația artificială, acordarea primului ajutor etc. Această activitate a facilitat conștientizarea faptului că, la nivel comunitar, acțiuni minore de pregătire pot avea un impact major în limitarea și înlăturarea efectelor negative produse de o situație de urgență, făcând posibilă revenirea la starea de normalitate într-un timp mai scurt.

Reprezentanții Jandarmeriei Montane au prezentat copiilor, amatori de turism montan, reguli şi sfaturi utile în vederea prevenirii accidentelor în zonele montane sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, le-au vorbit despre echipamentul necesar pentru practicarea drumețiilor, precum și despre alte pericole la care se pot expune. De asemenea, au oferit tutror pliante privind măsurile de apărare împotriva incendiilor, arderii miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale și le-au prezentat echipamentele din dotare.

Feedback-ul primit de la elevi este unul pozitiv. Aceștia au participat cu plăcere la activitățile desfășurate și au fost foarte încântați de echipamentele prezentate. Mulțumim tuturor partenerilor implicați în derularea acestor activități deoarece au oferit copiilor sfaturi utile, i-au ajutat să  înțeleagă mai bine riscurile la care se pot expune,  cum  trebuie să se comporte  în anumite situații de urgență şi măsurile de prevenire a acestora.” -Director, prof. Nicolae TRIȘCAȘ